četvrtak, 20. travnja 2017.

Poučna staza “Naftni bunar Martin”

Nakon dužeg vremena danas smo imali uzbudljiv razgovor uz kavu koji je vrijedno zapisati i prenijeti u ovom blogu. Naime u društvo nam je došao Ivica Matajić i potužio mi se kako je vidio u Turističkoj zajednici Grada Kutina prospekt o Poučnoj stazi "Naftni bunar Martin" i u njemu se nigdje ne vidi da je uređenje te Poučne staze bila njegova inicijativa.
I to nije sve, moji prijatelji me upozoravaju kako su pročitali da je Grad Popovača uz sponzorstvo INA uredio Naftni bunar i kako se pri tome nigdje ne spominje tko je izgradio Poučnu stazu s tablama i opisom prvog iskorištavanja nafte u Moslavini.
Nakon pet godina morao sam prekopati po mojoj arhivi da prikupim na jednom mjestu sve relevantne podatke o tom pothvatu kojeg su 2012. godine izveli kutinski izviđači.
I evo stvarnih podataka o tom događaju:
 • Ivica Matajić  bio je inicijator uređivanja Poučne staze "Naftni bunar Martin". U nekim opisima na poučnim tablama uz stazu nalaze se tekstovi koje je on pronašao u starim zapisima.
 • Projekt poučne staze financirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva preko Regionalne zaklade za lokalni razvoj "Zamah" iz Zagreba u visini od 12.935 kn.
 • Sa iznosom od po 1.000 kn sufinancirali su projekt Općina  Popovača (tada je bila općina danas je grad) i Grad Kutina.
 • INA je odbila financirati projekt uz obrazloženje da za tu godinu nemaju raspoloživih sredstava.
 • Projekt izrade poučne staze obavili su stariji kutinski izviđači okupljeni u Klubu brđana "Pegla" s predsjednikom Milanom Jelenčićem Jelenom.
 • U izradi pisanog dijela projekta pored Ivice Matajića, pomogli su i Snježana Krpes i Ivan Vuković.
 • Glavna i odgovorna osoba za izradu projekta bio je Ivan Mikulić Pipin.
 • Poučna staza se radila od 1. kolovoza do 15. listopada 2012.g.
 • Postavljeno je pet poučnih tabli, ograđen je nafni bunar i staza je označena vidljivom markacijom.
 • Volonteri koji su dali svoj osobni doprinos u izgradnji poučne staze bili su: Dragutin Valjavec Mačak, Tošo Todorović, Ivica Matajić, Slobodan Davidović, Milan Jelenčić Jelen i Ivan Mikulić Pipin.
 • Uz uređenje staze tiskan je prospekt u kojem nisu navedena imena nosioca projekta nego samo osnovni podaci o stazi sa tekstom objavljenom na postavljenih pet poučnih tabli uz stazu.
 • Svečanost otvaranja obavljena je u subotu 20. listopada 2012.g.
 • Otvaranje staze obavio je načelnik Općine Popovača Josip Mišković i izaslanica kutinskog gradonačelnika Marija Vizner.
 • Svečanost su uveličali kutinski izviđači (Odred izviđača “Betlehem”), Udruga uzgajivača arapskih konja iz Volodera i mještani iz Ciglenice.
 • Prema dostupnim informacijama i vidljivim tragovima poučna staza je dosta posjećena. Posjećuju je učenici, studenti, planinari, turisti…
Na Googlu pronalazim nekoliko zanimljivih objava vezanih uz ovu temu:

16.02.2012. godine pišem na webu kutinskih izviđača:
Tko je prvi počeo iskorištavati naftu?
U Večernjaku objavljena je vijest  “Dobro došli u Titusville, mjesto rođenja industrije nafte. Ploča s tim natpisom dočekuje turiste u gradiću u državi Pennsylvaniji u SAD-u, gdje je 1859. Edwin L. Drake podigao prvu naftnu bušotinu duboku od 19 do 23 metra, koja je dnevno na površinu izbacivala oko 2000 litara sirove nafte."
Poučna staza "Naftni bunar Martin" koju namjeravamo otvoriti za javnost govorit će nešto sasvim drukčije. Prema zapisima koje je prikupio Ivica Mataić govori se da: "Na brdu Plaso, 2 km od sela Mikleuške postojala su okna iz kojih se dobivala nafta. E.Laszowski navodi 1855. godinu kao početak radova na iskopu nafte u Mikleuški..." Dakle četiri godine ranije od nafte iz Titusvilea i godinu ranije od nafte iz Paklenice u Međimurju. Iz Martina i danas izlazi nafta. Projekt za uređenje poučne staze prijavljen je na natječaj Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, pa ako dobijemo novce od početka kolovoza idemo u postavljanje tabli s opisom prvog nalazišta nafte na svijetu!
Prvi obilazak Naftnog bunara Martin

15.06.2012. godine objavljujem radosnu vijest:
Prihvaćen projekt "Poučna staza - naftni bunar Martin"
ZAMAH, regionalna zaklada za lokalni razvoj prihvatila je naš prijedlog u programskom području "Naš doprinos zajednici" i odobrila financijsku potporu za realizaciju projekta "Poučna staza - naftni bunar Martin". Financijska potpora iznosi 12.935 kn a realizacija projekta kreće 1. kolovoza. Otvaranje Poučne staze predviđeno je za 20. listopada 2012.g. Nosioc izvođenja radova je Klub brđana "Pegla" u suradnji sa Mjesnim odborom Ciglenica. Voditelj projekta je Ivan Mikulić Pipin. Projekt je pokrenut na inicijativu našeg novog člana Ivice Mataića.

23.10.2012. godine na web stranici Općine Popovača objavljeno je:
U Ciglenici je u subotu otvorena Poučna staza - Naftni bunar 'Martin'.
Riječ je o projektu kojeg su realizirali izviđači veterani Kluba 'Pegla' koji djeluje u sastavu Odreda izviđača 'Betlehem Kutina'. Kako je napomenuo predsjednik Odreda Ivan Mikulić, kutinski su izviđači Poučnom stazom željeli otrgnuti od zaborava bogatu povijest ovog kraja vezanu za iskorištavanje nafte.

Otkriće nafte imalo je značajan utjecaj na socio- ekonomski razvoj Moslavine koja spada u najstarije lokalitete po industrijskoj proizvodnji i preradi nafte u Europi i svijetu. Polovinom 19-og stoljeća glas o pojavi masnih naslaga u potoku (zbog toga i nazvanom Paklenica), stigao je do Beča čiji su stručnjaci odlučili proučiti tu pojavu. Iskopana su dva duboka bunara u kojima se nakupljala nafta i punila u hrastove bačve te se konjskom zapregom prevozila sve do Zidanog mosta budući ovdje još nije bilo željezničke pruge. Kako bi se na tako dugi put prevozio što kvalitetniji proizvod, neposredno uz nalazište počela je s radom prva rafinerija u južnoj Europi(kameno- uljna tvornica). Stoga se, kako je istaknuto i na otvorenju Poučne staze, s pravom možemo pohvaliti da je moslavačka nafta rasvijetlila Beč budući električna energija još nije postojala.
Prospekt Poučne staze “Naftni bunar Martin”:

Na tu temu pisao je poznati kutinski publicist i povjesničar Dragutin Pasarić:

BAŠTINJENO „CRNO ZLATO“
Daleka su stoljeća, točnije 625  godina je od zapisa iz Pavlinskog samostana podno Garić-grada (1391.) koji upućuju na višestoljetnu vezu Moslavine s naftom (Josip Žgaljić: Pet stoljeća hrvatske nafte, Rijeka 2003.) Nafta, a za koju se literarnom izričaju osobito rabi  naziv „crno zlato“ bila je poticaj u devetnaestom, a u drugoj polovici dvadesetog stoljeća i okosnicom gospodarskog razvoja Moslavine. Spomenički na «crno zlato» kod Mikleuške upućuje okno Martin dubine 72 metra, svojedobno najveće u Austro-Ugarskoj (koncesiju je dobilo 29. studenoga 1865.) Eksploatirano je do 1943. godine. U 88 godina dalo je 20.000 tona nafte. Tu je nešto manje okno Franciska.
Što je nafta značila govori i demografski podatak uz Gojlo,  kako se zna reći – rodno mjesto organizirane hrvatske naftne  industrije.  Od 951 stanovnika u popisu  1948.  prije pet godina bilježi ih se tek 377. I da nema poticajnih udruga, a osobito pojedinaca, kao što su primjerice u Gojlu DVD, Mjesni odbor i osobito zauzet  Antun Dragošević u suradnji s tvrtkama (imena se mijenjaju ali upečatljivim ostaje Naftaplin) u središtu mjesta ne bi bilo spomen crpke. Uz nju ne treba zaboraviti  da se svojedobno zbog nafte - za Kutinu govorilo da je mjesto kraj Gojla.
Hvale vrijedan je primjer Odreda izviđača „Betlehem“ Kutina, nositelja projekta poučne staze - naftni bunar Martin. Stazu su osmislili i izgradili brđani Kluba "Pegla", koji djeluje u sastavu spomenutog izviđačkog odreda. Uz njega, ali i spomenuti projekt osobito je vezano ime  Ivana Mikulića Pipina,  legende kutinskog izviđačkog života.  Staza je duga  3 km. ima šest informativnih panoa. Počinje u ulici Paklenjača, naselje Ciglenica (između G.Gračenica i Mikleuške). Program je financirala Regionalna zaklada za lokalni razvoj „Zamah“. Nije izostala ni potpora lokalnih jedinica samouprave Kutine i Popovače.
No to su vrijedni, i više nego korisni poticaji da se sačuva industrijska baština. Svojedobno spominjalo se da uz industrijski život Kutina zaslužuje i muzejsku naftno-petrokemijsku zbirku. I ono što je još važnije da već zaboravljene industrijske lokacije postanu kulturnim dobrom, a između ostalog i turističkom ponudom. 

https://sites.google.com/site/moslavackagora/izvor-pakline

Kutinski izviđači su uredili poučnu stazu "Naftni bunar Martin". Na poučnoj stazi su postavljene poučne table na kojima se može pročitati o povijesti korištenja nafte u Moslavini. Do početka staze se može doći asfaltnom cestom od G. Gračenice. U Ciglenici se skrene u ulicu Pakljenača. Na početku ulice počinje staza. Ide se asfaltom do kraja. Dalje makadamskom cestom do potoka. Prije potoka desno u šumu do Naftnog bunara Martin. Od bunara uzbrdo šumom do zemljanog puta. Dalje desno putom do početka staze.

Na kraju nešto novijeg datuma:

Radio Quirinus Portal objavljuje 29. studenog 2016. godine:
Kod naftnog bunara Martin u Ciglenici u utorak, 28.studenog održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni projekti koje je INA – Industrija nafte d.d. sufinancirala u 2016. godini na području Grada Popovače. Naftni bunar Martin projekt je koji INA d.d. sponzorira već nekoliko godina, a ove je godine u potpunosti završen izgradnjom drveno-kamene konstrukcije, tj. tornja za vađenje nafte i uređenjem okna bunara.


Vidim bunar su uredili profesionalno i HVALA im što su zadržali  našu tablu (samo su je premjestili na drugo mjesto).


Nema komentara:

Objavi komentar